Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Χρυσοπράσινο φύλλο - 2ο δελτίο τύπου

CYPRUS

 

 

Δείτε το δελτίο τύπου εδώ

Χρυσοπράσινο Φύλλο

 

im
8ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου (Ελλάδα) &
Δημοτικό Σχολείο Ασωμάτου Λεμεσού (Κύπρος)

Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

Δράση κυκλικής οικονομίας στο Σχολείο μας

 

IMG 73211

Την Τρίτη 4 Απριλίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Δ’ 2 και Ε’ 2 είχαν τη χαρά να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων «Τα Δημοτικά Σχολεία Πρωταθλητές στην Ανακύκλωση».

Αρχικά ο κ. Βασίλης Κουρνέτας, πρώην διεθνής πετοσφαιριστής, έκανε μια παρουσίαση στα παιδιά για την αξία της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης των προϊόντων.Δόθηκε δε ιδιαίτερη προσοχή στην κατανόηση των οδηγιών για τη σωστή ανακύκλωση. Όπως στον αθλητισμό, έτσι και στην ανακύκλωση βάζουμε στόχους που θέλουμε να πετύχουμε! Ο Ολυμπιονίκης συζητώντας με τα παιδιά έλυσε απορίες τους σχετικά με την έννοια της ανακύκλωσης και αποσαφήνισε ποια ανακυκλώσιμα υλικά απορρίπτουμε στον κίτρινο και ποια στον μπλε κάδο.

 Στη συνέχεια ακολούθησε συμμετοχική , βιωματική δράση. Οργανώθηκε σκυταλοδρομία μεταξύ των δυο τμημάτων στο προαύλιο του σχολείου, με στόχο να ανακυκλώσουν σε ορισμένο χρόνο όσα περισσότερα υλικά μπορούσαν! Και τα δυο τμήματα ήταν νικητές, αφού κατάλαβαν ότι ο στόχος της ανακύκλωσης είναι κοινός: Να βοηθήσουμε το περιβάλλον και τη γη μας! Οι μαθητές διαπίστωσαν ότι αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε μόνο αν εργαστούμε ως ομάδα!

 Στο τέλος της δράσης δόθηκαν, σε όλες τις τάξεις,  μπλε και κίτρινες τσάντες και οδηγίες για την ορθή ανακύκλωση. Βασικός στόχος όλο το σχολείο με συμμετοχική και ενεργό δράση να υιοθετήσει πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, καλλιεργώντας και διαδίδοντας αυτή την κουλτούρα!

IMG 7324

IMG 7327

IMG 7329

 

Βοτανόκηπος στο σχολείο μας

Το δικό του βοτανόκηπο έχει πλέον το σχολείο μας, με ελληνικά μυρωδικά που φύτευσαν οι ίδιοι οι μαθητές. Στην περιβαλλοντική δράση συμμετείχαν τα τμήματα της Β’ και της Στ’ τάξης και μέλη του Περιβαλλοντικού ΟργανισμούWe4all, έχοντας την υποστήριξη του Δήμου Παλαιού Φαλήρου και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας.

Τα παιδιά αρχικά παρακολούθησαν μια διαδραστική παρουσίαση μέσα στην τάξη, με θέματα το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, την ανακύκλωση, τη δεντροφύτευση και τον εθελοντισμό. Στη συνέχεια, στον προαύλιο χώρο του σχολείου, αφού ενημερώθηκαν για τα φυτά και τον τρόπο που θα φύτευαν, ανέλαβαν τα ίδιαδράση και φύτευσαν ποικιλία μυρωδικών φυτών και θάμνων. Βάφτισαν με τα δικά τους ονόματα τα φυτά και ενημερώθηκαν για το πώς πρέπει να τα φροντίζουνστη συνέχεια. Μαζί με τον Δήμαρχο μάλιστα, έδωσαν το όνομα « Ειρήνη» σε ένα φυτό, που φύτευσαν για την Ουκρανία.

Μέσα από αυτή τη δράση, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τη φύση, συνεργάστηκαν καιέμαθαν να φροντίζουν και να αγαπάνε το πράσινο, κάνοντας παράλληλα την αυλή μας ομορφότερη!Πραγματικά βιώσαμε μια υπέροχη συνεργασία όλων των μελών της σχολικής κοινότητας και της οργάνωσης we4all.

 

ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ 1

ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ 2

ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ 3

ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ 4